Šilutės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų mokinių dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvų projektas „Apšvieskime gimnaziją“ įsibėgėja. Šiandien jis buvo pristatytas mokytojų tarybai. Gimnazijos direktorė L. Spirgienė pasidžiaugė mokiniais, kurie įsitraukė į projekto įgyvendinimą, kurio metu skatinamas mokinių pilietinis aktyvumas, ugdomas mokinių finansinis raštingumas ir savarankiškumas. 

Kas yra dalyvaujamasis biudžetas?

Šilutės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų mokinių dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvos projektų tikslas – skatinti mokinių iniciatyvas, tobulinti finansinio ir pilietinio raštingumo įgūdžius, gilinti žinias apie mokyklos biudžeto sudarymą, didinti mokinių įsitraukimą į mokyklos veiklas ir kurti atvirą sprendimų priėmimo kultūrą, burti mokyklos bendruomenes, skatinti mokinių bendradarbiavimą.

Daugiau informacijos apie projektą ir jo sąlygas: https://www.pirmojigimnazija.lt/dalyvaujamasis-biudzetas/

 

Kalbiname „Apšvieskime gimnaziją“ projekto idėjos autorių, abiturientą, buvuvį savivaldos pirmininką Titą Jocį.

Kaip nusprendėte rašyti dalyvaujamojo biudžeto projektą?

Tik sužinojęs apie galimybę parengti projektą, kurio finansavimas sieks 1500 eurų, supratau, kad tai yra puiki proga pagaliau įgyvendinti svajonę, kurią turėjome ne tik aš, bet ir daugelis mokinių. Ši svajonė – profesionalus aktų salės apšvietimas, pritaikytas visiems renginiams, įskaitant gimnazijos teatro spektaklius. Gimnazijai dažnai tekdavo nuomotis tokią įrangą arba improvizuoti su senais prožektoriais.

Kaip atsirado pavadinimas „Apšvieskime gimnaziją“?

Visiškai spontaniškai, rinkdamas mokytojų rekomendacijas projektui ir kalbindamas mokytojus A. ir J. Ežerinskius, užsiminiau apie galimus projekto pavadinimo variantus. Tuomet kilo mintis pavadinti projektą „Apšvieskime gimnaziją“, nes šis pavadinimas simbolizuoja mūsų siekį tiesiogine ir perkeltine prasme apšviesti gimnaziją.

Kodėl apšvietimas, o ne nauji suoliukai ar lauko terasa?

Po kiekvieno renginio, kai buvo panaudojamos išnuomotos šviesos, dažnai buvo diskutuojama apie tai, kaip gimnazijai būtų naudinga turėti tokią įrangą. Tačiau dažniausiai tokios diskusijos ir likdavo tik kalbomis, nes niekas nesiimdavo iniciatyvos. Visiškai sutinku, kad nauji suoliukai būtų puiki pridėtinė vertė, o lauko terasa pagyvintų gimnazijos kiemą. Tiesa, toks projektas buvo rengiamas IIc klasės mokinių, tačiau jis neatitiko administracinės atitikties vertinimo reikalavimų.

Kaip buvo pasirinkta įranga pirkimui?

Tikriausiai ne kiekvienas galėtų rasti reikiamą apšvietimo įrangą ir  „tilpti“ į nustatytą biudžetą. Ieškant informacijos internete, dažnai matoma, kad įrangos kaina gali siekti net 2000-5000 eurų. Todėl kreipėmės į gimnazijos buvusį mokinį Žygimantą Paulauską, kuris parengė sąmatą ir specifikacijas, pritaikytas mūsų aktų salei. Buvo nuspręsta įsigyti 4 LED Spot, 4 LED Par ir 4 LED Wash šviesas, taip pat reikalingą susiejimo įrangą ir kabelius. Kaip dovaną palikdamas gimnaziją asmeniškai padovanojau dūmų mašiną, kuri suteiks išryškintus šviesos efektus, pavyzdžiui, šviesos spindulius, šviesos sienas ir kitus efektus, kurie be dūmų gali būti mažiau matomi arba mažiau įspūdingi.

Kaip sekėsi pirkimai ar viskas pavyko?

Pirkimai vyko sklandžiai, tačiau pasitaikė nenumatytų išlaidų. Stengėmės ieškoti sprendimų, tačiau tokiame projekte neišvengiamai teko prisidėti ir savo lėšomis. Noriu padėkoti direktorei Laimai Spirgienei už palaikymą ir dalinę finansinę pagalbą.

Kaip vyko įrengimo darbai? Ar nebuvo sunku?

Tai buvo viena sudėtingiausių projekto dalių, nes, net ir įsigijus įrangą, ją reikėjo pritvirtinti, pajungti ir suprogramuoti. Tačiau nėra nieko neįmanomo. Išnagrinėjome tvirtinimo būdus ir radome optimaliausią sprendimą, kurio ir ėmėmės – jis pasiteisino. Įrengimo darbai truko apie 3 pilnas darbo dienas, tačiau galiausiai projektą įgyvendinome. Programavimo subtilybes patikėjome mūsų ekspertui Žygimantui Paulauskui, kuris išmokė mus naudotis esama įranga.

Kokie ateities planai?

Pirmiausia parengsime projekto ataskaitą iki gruodžio mėnesio ir pristatysime ją gimnazijos bendruomenei bei savivaldybės atstovams. Ateityje tikiuosi, kad Šilutės rajono savivaldybė atsižvelgs į projekto sėkmę ir kitais metais suteiks panašią galimybę, galbūt su didesniu biudžetu.

Asmeniškai su savo komanda aptarėme galimus ateities projektus, tokius kaip „Įgarsinkime gimnaziją“, „Apšvieskime gimnaziją II“ ir kitas idėjas. Tačiau tik laikas parodys, ar jos išvys dienos šviesą. Siekiame  įsigyti įgarsinimo įrangos, naujų mikrofonų ir garso pulto, kurie yra dar viena neįgyvendinta svajonė.

 

Padėka tiems, kurie padėjo įgyvendinti šį projektą:

Šilutės rajono savivaldybei už suteiktą finansavimą.

Projekto autoriams Titui Jociui, Jonui Raugevičiui, Evaldui Nasčiui.

Projekto apšvietimo ekspertui Žygimantui Paulauskui (Sound Spot).

Projekto pagalbininkams Eimantui Vaičiui, Neimantui Marškai, Dovydui Pukeliui.

Projekto mentorei Daivai Jakienei

Mokytojams, parašiusiems projekto rekomandacijas: Jolitai Ežerinskei, Alvydui Ežerinskiui, Vytautui Kirjanovui, Jovitai Onai Kiaupienei, Laimai Jablonskytei, Jūratei Leonienei, Giedrei Pocienei.

Direktorei Laimai Spirgienei, administracinės atitikties vertinimo komisijai, pavaduotojui ūkio reikalams Alvydui Petrošiui.

Ir visiems mokiniams, balsavusiems bei palaikiusiems projektą.

Nuoširdus ačiū!