2024 metai Lietuvoje yra paskelbti „Švyturių metais“. Ta proga Neringos gimnazijoje, Nidoje, 2024 m. rugsėjo 19 d. vyko regioninė 8 – 10 ( I – II gimn. ) klasių mokinių konferencija, kurioje savo darbus pristatė Neringos savivaldybės, Klaipėdos miesto ir Šilutės rajono mokyklų mokiniai. Tokių pranešimų buvo net 14!

Visus mokinių darbus siejo švyturio tematika, bet jie buvo labai įvairūs: vieni jų tiesiogiai atliepė renginio temą, pvz.: „Švyturiai – praeitį jungiantys su dabartimi“ arba „Keliaujant Lietuvos pakrantėmis: ką jaunoji karta žino apie švyturius?“ Bet buvo ir tokių darbų, kurie tiesiogiai lyg ir nekalba apie švyturius, bet yra su jais susiję, pvz.: „Ką byloja legendos?“ arba „Vėliukai – Kuršmarių puošmena“ ar „Vėtrungės ir jų atradėjas Berbomas“.

Atrodo, toks paprastas statinys – švyturys, bet kiek daug ir kaip įvairiai galima apie jį kalbėti, dalintis savo pastebėjimais ir įžvalgomis ir kiek įspūdingų atradimų patirti bandant išsiaiškinti, kokią reikšmę mūsų krašto žmonėms, jų gyvenimui ir įvairiai veiklai turėjo šis tikrai įstabus inžinerinis, techninis statinys.

Beje, ar žinote, kad švyturį Lietuvoje galima išvysti tik mūsų regione – Mažojoje Lietuvoje? Įsidėmėkite –  išlikusių švyturių turime 7! Ir net 2 iš jų stovi Šilutės rajone – Uostadvaryje ir Ventėje! Ir dar – aukščiausias išlikęs švyturys šiuo metu stovi Klaipėdos pakraštyje Tauralaukyje, o Neringoje, Pervalkoje, yra net „Arklių švyturys“, kuris vienintelis stovi dirbtinėje salelėje.

Dar vienas įdomus faktas – Klaipėda turėjo Baltąjį švyturį, kuris buvo tapęs tikru miesto simboliu, bet Antrojo pasaulinio karo pabaigoje jis buvo susprogdintas ir jo atminimas liko tik gausiose to meto atvirukuose ir vietos gyventojų nuotraukose! Baltasis švyturys ir dabar yra likęs „istorinėje atmintyje“. Tai įrodo toks faktas – nepagrindinėje 200 litų pusėje buvo pavaizduotas būtent jis, Baltasis švyturys. ir jo ryški šviesa, rodanti kelią tamsoje … Sutikite, šio švyturio vaizdavimas lito banknote labai iškalbingas mūsų istorijos „gyvosios istorijos“ pavyzdys.

Mes džiaugiamės, kad šioje regioninėje konferencijoje puikiai pasirodė Šilutės pirmosios gimnazijos 2 d klasės mokiniai.  Vilius Glebavičius pristatė darbą „Uostadvario švyturys – milžinas be galios kalbėti“  ir Dominika Mincevič – „ Šilutės krašto vandens  keliais“. Abu šiuos mokinius konferencijai ruošė mokytojas A. Gečas. Konferencijoje dalyvavo ir 1 d klasės mokinė Akvilė Gricevičiūtė, kuri pristatė darbą „Ventės rago švyturys“. Akvilę ruošė mokytoja L. Toliušienė. Mūsų mokiniai parodė, jog tikrai daug žino apie švyturius ir jų aplinką, jie įgijo naujų kompetencijų, kurios jiems tikrai pravers.

Džiaugiamės jų pasiryžimu ir veikla!

 

Algirdas Gečas

2024 09 26