Rugsėjo 18 – 30 dienomis dalyvavome tarptautinių mainų programoje Lietuva – Vokietija. Programos metu aplankėme Berlyną, Hamburgą, Stadę. Mums labiausiai patiko pažintis su sostine Berlynu bei miuziklo apie Heraklį žiūrėjimas Hamburgo teatre. Vokiečių partnerių šeimos labai rūpinosi  mumis ir maloniai priėmė į savo namus. Taip pat kelias dienas praleidome Bukstehudės Halepageno gimnazijoje, kur dirbome tarptautinėse grupėse. Priešpaskutinę programos dieną pristatėme atliktus darbus tėveliams ir draugams (kūrėme draugystės tema). Mainų metu patyrėme įvairių emocijų (džiaugsmą, norą bendradarbiauti, užmegzti ryšius), o kilusius sunkumus (nesusišnekėjimą, ginčus, nerimą) įveikdavome greitai. Nekantraudami laukiame atvykstančių savo partnerių į Lietuvą gegužę. (Augustė, Urtė, Eglė, Regimantas)

 

Šiais metais sukanka 35 metai Šilutės pirmosios gimnazijos ir Bukstehudės Halepageno gimnazijos draugystei. Tarptautinių mainų programoje šiemet dalyvavo 20 antrųjų ir trečiųjų klasių gimnazistų. Mes dirbome tarptautinėse grupėse:  keramikos, fotografijos, filmų kūrimo, poemų apie draugystę rašymo… Aplankėme  Berlyną, kur plaukėme laivu upe ir grožėjomės didmiesčiu. Taip pat buvome Hamburge, kur Dailės galerijoje per edukaciją kalbėjome apie meno poveikį žmogui. Gyvenome vokiečių gimnazistų šeimose. Sunkumai: pirmąsias dienas buvo nejauku, teko prisitaikyti prie naujos šeimos gyvenimo anksti keltis. Per ekskursijas daug vaikščiodavome – 15 tūkstančių žingsnių per dieną. Kas patiko? Savarankiškos ekskursijos po miestą, taip pat buvo įdomu ir su gidu susipažinti su miestu, patiko architektūra, buvo įdomu išgirsti apie Vokietijos istoriją, ypač sienos griuvimo priežastis, taip pat ragavome įvairaus maisto. Verta dalyvauti mainų programoje, nes tai galimybė turiningai  praleisti laiką, praplėsti anglų bei vokiečių kalbos žodyną, susipažįstama su kitos šalies kultūra. (Dovydas Kar., Pranas, Erikas, Hugas)

2024-2025 metais rugsėjį ir gegužę vyksta tarptautiniai mainai Vokietija – Lietuva. Šį rugsėjį 18-30 dienomis vykome į Vokietiją. Ten gyvenome kitų mainų dalyvių šeimose. 10 dienų vykstančiuose mainuose labai suartėjome su šeimomis, pas kurias gyvenome. Gyvenome Buxtehudėje, o aplankėme Berlyną, Hamburgą, Stadę. Patyrėme ir šiokių tokių sunkumų, bet visada išlikome geros nuotaikos. Nedidelius ginčus pavyko kuo puikiausiai išspręsti. Labai laukiame gegužę atvyksiančių vokiečių. (Akvilė, Džiuga, Auksė, Justina)

Rugsėjo 18-30 dienomis mūsų mokyklos antrų ir trečių klasių mokiniai dalyvavo mainuose Lietuva – Vokietija. Turėjome progą aplankyti Berlyną, Hamburgą, Stadę bei Bukstehudę. Didžiausią įspūdį mums paliko Berlynas, dvelkiantis istorija. Buvo įdomu sužinoti apie Berlyno sieną bei plaukti laivu, iš kurio galėjome pamatyti gražiausias Berlyno vietas, nuostabų senamiestį. Hamburgas taip pat mus sužavėjo, ypač miuziklas ,,Heraklis”. Miuziklas buvo vokiečių kalba, todėl visko galbūt ir nepavyko suprasti, tačiau muzika, dainos, scenografija bei pati atmosfera nusivilti neleido. Gyvenimas šeimose mus labai daug ko išmokė. Nuo mūsų anglų ir vokiečių kalbų žinių lavinimo iki bendravimo, draugysčių ir ryšių užmezgimo bei problemų sprendimo. Pati kelionė keltu taip buvo labai smagi ir kupina linksmų akimirkų bei juoko. Manome, šie mainai dar ilgam išliks mūsų atmintyje ir labai laukiam pavasarį atvykstančių vokiečių dėl dar daugiau šiltų prisiminimų ir nuotykių. (Elzė, Vakarė, Goda, Austėja)

Mes, Gabrielius, Dovydas, Aistis ir Deivydas, išplaukėme i Vokietiją. Ten buvome dešimt dienų. Pirmomis dienomis turėjome iššūkių su savo mainų partneriais ir taip pat „ištestavome“ savo anglų kalbos žinias. Susipažinę su savo partneriais beveik kiekvieną dieną keliavome po Vokietiją ir pamatėme labai daug, patyrėme įvairių emocijų, buvo be galo smagu, tačiau  pasiilgome savo tėvynės. Visgi nekantraujame pasimatyti su savo partneriais Lietuvoje.